Skvattram – naturens egna myggmedel

 
Skvattram är rik på eteriska oljor och har en speciell lukt, som faktiskt påminner lite om de myggmedel man kan köpa i butik. Skvattram förekommer i hela landet, främst på myrmarker men även i fuktig skogsmark. Den blir ca 50 cm hög och liknar rosmarin men med större blad. Den blommar med vita blommor i maj-juni och då är den riktigt vacker. Skvattram kallas ofta myrpors eller getpors i Norrland.

Förr i tiden la man skrattram mellan kläder för att hålla möss och andra skadedjur borta. Te gjort på skvattram dracks mot luftvägsinfektioner, förkylning, hosta, kikhosta, ont i bröstet, högt blodtryck, blåskatarr, frostsår och gikt. Man kunde också koka skvattram till ångbad, som gjorde gott vid värk.

Skvattram är en favorit att använda som myggmedel ute till skogs. Repa bara av en näve blommor och blad och gnid in i hud och hårbotten så håller sig myggen på lite mer avstånd. Tyvärr är effekten inte så långvarig så proceduren behöver upprepas efter ungefär en timme.

 


 

Tips!

  • Fläta en vacker krans av blommande skvattram så har du både en vacker dekoration och effektivt myggmedel inför tefesten.
  • Lägg några kvistar i badtunnan, vattnet doftar gott samtidigt som myggen håller sig borta.
  • Är myggen extra envisa? Gnid inte bara in dig i skvattram, utan lägg också någon kvist på huvudet så kanske de kan lämna dig ifred.

 

Observera!

I stora doser är skvattram giftig och kan ge huvudvärk.  Förtäring ska göras med stor försiktighet!

( …så gör inte som Ernst och gör giftig snaps till midsommar och kommande kräftskivor! )

 

( läs hela artikeln på aftonbladet.se >> )

 

Lämna ett svar