Nässeltider!

Nu har de första nässlorna börjat komma upp här i Södermanland / Östergötland!

Gör något nyttigt och gott av ogräset som någon gång fått det att svida till på de flesta av oss, och kanske ändrar du inställning till ogräset som faktiskt är en av vårens bästa delikatesser! Så på med handskarna, ta med en korg ut och börja nypa av de späda skotten.

Här får du lite tips på vad du kan göra med nässlorna:

Nässelpesto

1 liter nyplockade späda nässlor
1/2 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
1 dl olivolja
Salt och nymald peppar

1. Ansa nässlorna och koka dem hastigt (2 minuter) i rikligt med lättsaltat vatten. Häll av dem i durkslag och pressa ur vattnet.
2. Kör nässlorna i mixern tillsammans med pinje nötter, vitlök och parmesanost. Häll i olivoljan.
3. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Nässelsoppa

2 liter nyplockade späda nässlor
1 l vatten
salt
1 msk margarin
3 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar
1 dl grädde
ev 3 msk torr sherry
2 msk hackad gräslök
4 hårdkokta ägghalvor till servering

1. Skölj nässlorna noga, ta bort ev rötter och grova delar.
2. Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter. Sila av kokvattnet och spar det. Hacka nässlorna fint.
3. Fräs margarin och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet.
4. Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Koka ett par minuter.
5. Tillsätt nässlorna och grädden. Smaka av soppan med salt och ev lite sherry.
6. Servera soppan varm och nykokt med en ägghalva i tallriken. Strö över lite gräslök.

(Tips! Byt ut hönsbuljongen till grönsaksbuljongtärningar om du vill ha en vegetarisk soppa!)

 

 

Dottern plockar nässlor. Nässelsoppa blev en ny favorit hos barnen och trots att hon lyckades bränna sig lite vill hon ut och plocka ännu mer nässlor till mer sådan där god soppa! 😛

Lämna ett svar